Jak se změnila technologie vitráží v období secese? Vysvětlíme si také, jak se výrobní proces liší při volbě mosazného profilu v porovnání s tradičním profilem olověným.

Období secese znamenalo největší rozvoj vitráže. Ornamentální a geometrická dekorace našla ve vitrážích široké využití. Do té doby bylo hlavní uplatnění vitráže v prosklení oken v sakrální architektuře. V secesi se vitráž stává architektonickým prvkem s širokým uplatněním v interiéru. Toto období lze vzhledem k hojnosti využití, široké škále používaných skel a hojnému využití v architektuře považovat za vrcholnou éru tohoto řemesla.

V období secese se při tvorbě vitráží uplatnily kromě tradičního olova i další materiály. Zakládání skla bylo prováděno zejména do mosazného profilu.

Principiálně je zpracování shodné jako u olověných profilů, jde však o práci s velmi tvrdým materiálem, ať už jde o profil plný nebo dutý.

 

Jak se to dělá?

  • Profily se řežou na speciální rotační pile s možností nastavení úhlu řezu.
  • Na fréze se dále řez opracuje tak, aby do sebe profily ve spoji zapadly obdobně jako truhlářský „čep“.
  • Po dokončení a uzavření plátu krajovým profilem se cínovou pájkou spoje proletují a přebytečný cín je zastudena odškrabán „až na mosaz“.
  • Mosazný profil je následně přebroušen a celoplošně přeleštěn za pomoci lešticí pasty.
  • Na závěr je po odmaštění mosazný povrch ošetřen zaponovým lakem.

Touto technikou se realizovala prosklení oken, dveří, interiérových výplní, nábytkových prosklení, dekorativní prosklení hodin, stínidel světel aj.. Nejčastěji se pro tato prosklení používala hladká čirá skla s broušenou a leštěnou fazetou v kombinaci s barevnými, opálovými a strukturálními skly. Mosazné profily byly vyráběnyv hutních provozech a dodávány sklenářským dílnám.

Dnes se vyrábí a je dostupný profil z plného materiálu. Jde o profil z tvrdé, olověné slitiny, který je na pohledových plochách potažen slabým mosazným, měděným nebo alpakovým plechem. Tyto profily jsou vyráběny v několika tvarových variantách, které se liší zejména tvarem pohledové části - hranaté, zaoblené, půlkulaté atd.


Máte zájem o spolupráci se sklářským ateliérem VITRAJ?

Nezávazně nás poptejte

nebo nás kontaktujte:
+420 739 087 746,