Barevná skla lze použít pro výrobu svítidel i honosnějších lustrů. Vitráž představuje ideální možnost pro spojování skel a tvorbu nejrůznějších rotačních tvarů, zborcených ploch či jiných objektů. Jako příklad jsem vybral například vitrážové lustry v objektu ČNB v Hradci Králové.

Vitrážové lustry prochází administrativním objektem a vytváří zajímavou dekoraci. Jak již bylo zmíněno, jde o velice pěkný příklad toho, jak je možné pomocí vitráži vytvářet rozsáhle skleněné plochy a objekty.

Jednotlivé pláty o rozměru cca 0,4 × 0,8 m jsou osazeny do nosné ocelové konstrukce a vytváří souvislý skleněný povrch. Sklo je ploché, zalamováním v místě spojení olověným profilem je povrch tvarován.

Barevnost je tvořena oranžovým sklem a bílým opálovým sklem. Ploché sklo poskytuje velice širokou škálu barevnosti. Jde o tisíce barev, které jsou tvořeny probarvením skloviny. Jde tedy o materiál s téměř nekonečnou trvanlivostí a barevnou stálostí. V tom je sklo opravdu nenahraditelné.

Pomocí vitráže lze vytvářet ale i mnohem menší objekty. Výhodou je opět velice široká škála jak barev, tak povrchových struktur, která umožňuje vytvořit stínidlo na míru každého prostoru. Je možné pracovat jak s barevnými skly, tak s množstvím povrchových úprav (pískování, gravírování) i dekoračními technikami malování skla, jako u klasické vitráže.

 

Krátké video k tématu článku


Máte zájem o spolupráci se sklářským ateliérem VITRAJ?

Nezávazně nás poptejte

nebo nás kontaktujte:
+420 739 087 746,