Pro zasedací místnost pobočky firem Medesa a Eppendorf v Říčnech u Prahy jsme navrhli, zrealizovali a nainstalovali součastně pojatou vitráž. Tento projekt je zajímavý jak konceptem posuvných vitrážových panelů, tak zpracováním výtvarného návrhu umělce prostřednictvím vitráže.

Čtyřdílná figurální vitraj vznikla dle návrhu a ve spolupráci s Karlem Vaňurou. Figurální kompozice se s posuvem jednotlivých panelů - paravánů mění. Lze tak upravit míru "uzavření" prostoru jednací místnosti.

Dík osvícenému zadání investora vzniklo výtvarné dílo, které zároveň vytváří funkční prvek v interiéru.

Pro vitráž byla záměrně vybrána kombinace opálových pastelově barevných skel s dekorativními skly s jemnými bublinkami, šlírami a povrchovými strukturami. Tato skla omezují a deformují průhled. Rozostřením obrazu při pohledu skrz vitráž je vnitřní prostor elegantně odcloněn.

  • Materiál: tabulové, ručně foukané a válcované sklo, olověný profil
  • Technika: vitraj, sklo zakládané do olověných oboustranně cínovaných profilů s leptaným dekorem, doplněo o detaly z taveného a vrstveného skla
  • Rozměry: výška 260 cm, délka 420 cm

Technické řešení

Celá vitráž je složena z 16 plátů. Čtveřice plátů je vždy osazena na panelu z kaleného bezpečnostního skla.

Vitrážové pláty jsou k nosnému sklu přisazeny, čímž vzniká velice subtilní konstrukce.

Jednotlivé panely jsou pouze 18 mm tlusté.

Posuv je zajištěn dvojicí ložiskových koleček, která umožní plynulou a pohodlnou manipulaci.

Zámečnické prvky vyrobila firma JOFO.

Read this case study in English: Contemporary Stained Glass in a Modern Office Environment


Máte zájem o spolupráci se sklářským ateliérem VITRAJ?

Nezávazně nás poptejte

nebo nás kontaktujte:
+420 739 087 746,